Cukier krzepił, a sacharyna słodziła. Czarny rynek II RP (Podcast, Odcinek #123)

Cukier krzepił, a sacharyna słodziła. Czarny rynek II RP (Podcast, Odcinek #123) post thumbnail image

W okresie II Rzeczypospolitej cukier był obłożony wysoką akcyzą, co sprawiało, że jego cena była znaczna. W przeliczeniu na dzisiejsze pieniądze kilogram cukru kosztował nawet 10 złotych.W odpowiedzi na te ceny, wielu Polaków zaczęło używać tańszych substytutów, takich jak sacharyna. Była ona znacznie bardziej skoncentrowana niż cukier – ekwiwalent kilograma cukru mieścił się w dłoni. To sprawiło, że sacharyna stała się jednym z najpopularniejszych towarów wśród przemytników i jednym z największych zmartwień straży granicznej.

Przemyt sacharyny był na tyle powszechny, że władze podejmowały zdecydowane działania przeciwko przemytnikom. Na szmuglerów nakładano wysokie grzywny, areszty, a nawet kary więzienia. Do aresztu na kilka miesięcy można było trafić nawet za samo kupienie słodziku, co władze również poczytywały za przemyt.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz także

Krzysztof Teodor Toeplitz

Postać na środę – Krzysztof Teodor Toeplitz. Człowiek, który stworzył 40-latka. (Podcast, Odcinek #77)Postać na środę – Krzysztof Teodor Toeplitz. Człowiek, który stworzył 40-latka. (Podcast, Odcinek #77)

Oprócz swojej pracy w mediach, Krzysztof Teodor Toeplitz był autorem scenariuszy filmowych, w tym do popularnego serialu telewizyjnego “Czterdziestolatek”, był również aktywny politycznie i społecznie. Zyskał uznanie za swoją pracę

Podcast Miejsca Nieoczywiste

Miejsca Nieoczywiste, czyli podcast w perspektywie – sukcesy, wyzwania i… autor (Podcast, Odcinek #76)Miejsca Nieoczywiste, czyli podcast w perspektywie – sukcesy, wyzwania i… autor (Podcast, Odcinek #76)

Zacznijmy od początku. Jak powstał podcast Miejsca Nieoczywiste? Kim jestem jako autor tego podcastu? Odpowiem na to pytanie, rozważając moje pasje, doświadczenia i to, co wpłynęło na rozwój tego pomysłu.